« Aalto « ELEC « AS

Harjoitustyö 2008

Current information about this course may be found in the Noppa Portal.


Yleisesti, kysymyksiin saa vastauksen kurssin assistentilta (Eemeli Aro).

Kurssin toteutus vuoden 2008 osalta (johon alla oleva teksti liittyy) on nyt päättynyt.

Tulokset

Loppuarvioinnin tuloksena päädyimme seuraaviin arvosanoihin:

 • Ryhmä 1: 4
 • Ryhmä 2: 5
 • Ryhmä 3: 3

Aikataulu

Ellei tällä sivulla erikseen mainita, erityisiä harjoitustunteja ei pidetä.

Harjoituksen ensimmäisessä vaiheessa te olette kilpailemassa kyseisen hankkeen etäkäyttöliittymän suunnittelusta. Koska koko projekti on vasta alkamassa, teidän kuuluu myös suunnitella ja ehdottaa mitä toiminnallisuuksia kyseisellä robotilla kuuluisi olla. Kyseinen raportti pitää toimittaa sähköisesti (PDF, HTML tai RTF) kurssin assistentille viimeistään tiistaina 1.4. klo 14.
Keskiviikkona 2.4. siirrymme työn seuraavaan ja käytännönläheisempään vaiheeseen. Harjoitustunnin aikana käymme läpi kaikki ehdotukset robotin toiminnallisuuksista ja laadimme tarkemman kuvauksen sen roolista ja teidän roolista järjestelmän käyttöliittymän alihankkijana.
Maanataina 7.4. ja keskiviikkona 9.4. tutustuminen J2B2-työympäristöön (TUAS-talo, huone 2551)
Keskiviikkona 16.4. klo 16 (TUAS-talo, huone 2551) on työn alun varmistus. Haluamme nähdä että jotenkin pystytte etäohjaamaan robottia ja näyttämään jotain sen antamaa anturitietoa. Tässä vaiheessa käyttöliittymän laatu, muoto tai toimivuus on täysin yhdentekevää, kunhan voitte näyttää että homma on saatu alkuun.
Tähän ajankohtaan mennessä on myös lyöty lukkoon tarkemman speksit lopputilanteesta, esim. miltä asema näyttää, mitä sieltä pitäisi vähintään löytää ja mitä virtuaaliantureita on kälytettävissä.
Loppudemo tiistaina 6.5. klo 14 on sitten sitä tositilannetta. Jotain On Tapahtunut. Äääääk, jne. Onko kukaan enään hengissä? Onko kaikilla vain todella paha kuunuha? Onko tuo kohinaa vai kuuluko taustalla heikosti musiikkia? Totuus selviää vähitellen...
Jonkin verran voidaan tästä lopputilanteesta jo nyt tehdä olettamuksia. Koska robotti ei pärjää ulkona, tapahtumat rajoittuvat korkeintaan 6x6m kokoiseen kuuasemaan jonka ympäristö on pääosin strukturoitua. Lievä kaaos ja muu outous on tietenkin mahdollista, mutta robotin pitäisi päästä liikkumaan ja kurkistelemaan kulmien taakse.
Tehokkaimmin tilanteen kartoittava ja selvittävä ryhmä tietenkin voittaa—ei maallista mammonaa mutta kunniaa ja papukaijamerkin jonka voi kiinnittää harjoituksesta saamaansa 5-arvosanaan.
Loppudemon jälkeen perjantaina 30.5. klo 16 mennessä haluamme ainakin muutaman sivun pituisen raportin joka lyhyesti dokumentoi mitä olette tehneet, miten käyttöjärjetelmä toimii, miten se ei toimi ja kuka ryhmässä teki mitä. Lisäksi noin kappaleen sepustus siitä mitä kuuasemalla oli käynyt olisi suotavaa. Tässä voi myös esittää kommentteja/kritiikkiä kurssin toiminnasta ja henkilökunnasta. Kyseinen raportti pitää toimittaa sähköisesti (PDF, HTML tai RTF) kurssin assistentille.
Raportit luettuamme (sen saa siis kyllä laatia ja lähettää ennen kuun loppuakin...) saatte kuulla lopulliset arviot ja arvosanat.

Robotti & ympäristö

Kuuhun lähetettävä robotti on jo hyvin pitkälle valmis (Robotin tarkempi kuvaus). Kurssilla tullaan ohjelmoimaan robottia ja se tulee tapahtumaan C++ rajapinnan kautta. Rajapintaan voi jo tutustua tutoriaalin avulla. Kurssilla tuetaan vain Linux ympäristöä. Lisää tietoa harjoitusympäristöstä...

Maailma on täynnä erilaisia ikkunointi ja käyttöliittymäkirjastoja, mitä tahansa niistä saa käyttää. Jos on rohkea, niin on mahdollista käyttää esimerkiksi GLGUI kirjastoa, joka tarjoaa 2D/3D GUI/ikkunointi tuen.

Käyttäytymisohjeita

 1. J2B2 tarvitsee virtaa toimiakseen. Poweri plugi tulee siis olla aina kytkettynä, ja myös pitäisi varmistaa, että powerista tulee virtaa.
 2. J2B2 tulee olla aina päällä. Ainostaan jos jotain asennetaan voi sen sammuttaa, mutta jos näin tekee niin olisi syytä tehdä se kunnolla (ajaa ohjelmat alas ja antaa Halt komento robotille).
 3. Robotin ohjelmat eivät käynnisty automaattisesti. Eli jos robotti on sammunut, niin sitä ei pysty käyttämään ennen kuin ne erikseen käynnistetään.

Koska nyt on se valitettava tilanne, että meillä on vain yksi robotti ja sitä käyttää kaksi kurssia + moni muu, niin on aina tärkeä käyttäytyä kiltisti. Ei ole itsestään selvää miten robotin kanssa toimitaan.


Työryhmät


Ryhmä 1

 • Juho Frits
 • Miiko Kiiskilä
 • Marko Rosberg
 • Tuomo Saari

Ryhmä 2

 • Antti Karjalainen
 • Matti Nykänen
 • Lassi Viitanen
 • Juha-Pekka Tajakka

Ryhmä 3

 • Petri Kukkonen
 • Turo Keski-Jaskari
 • Mirva Keski-Jyrä
 • Lauri Suomela

X-ryhmä

 • Ross Hu
 • Eric HalbachTehtäväkuvaus

Elämme villejä aikoja. Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet kuusta järven, ja sinne pitää tietenkin rakentaa tutkimusasema, Suomen Asutus Uuden Näsijärven Alla. Koska kuujärvet ovat varsin outoja paikkoja, urheille kuututkijoille saattaa käydä mitä vain (Nouseeko järvestä pelätty kuulahna ja syö kaikki? Meneekö lämmitysjärjestelmä epäkuntoon ja aiheuttaa häkämyrkytyksen?), lähetetään asemalle myös Älykäs Itsenäinen Järjestemä Ääääk-tilanteisiin.

Kustannussyistä järjestelmän ei välttämättä täydy olla kovin älykäs saati itsenäinen; pikemminkin se on robotti jonka tehtävänä on selvittää ja mahdollisesti tehdä jotain siinä tilanteessa että kukaan ihminen ei asemalla enään vastaa kun puhelin soi. Robottia etäohjataan maasta käsin. Tämä tarkoittaa että ohjaukseen sisältyy noin 0,5-1 sekunnin viive kumpaankiin suuntaan, riippuen onko käytössä tukiasema maassa vai maan kiertoradalla.


Harjoitustyö 2007

Tehtäväkuvaus

Ohessa vinkkinä pari viimevuotista loppuraporttia, joissa on myös tuo käyttöliittymän paperisuunnittelu. Muistakaa erityisesti määritellä robotin tehtävä, kayttäjät sekä käyttöympäristö. Nämä ovat esimerkeissä hieman huonolla tolalla. Ryhmän 2 raportissa tosin kohtuullisesti käsitelty.