« Aalto « ELEC « AS

Laskuharjoitukset

Current information about this course may be found in the Noppa Portal.


Yleistä

Laskuharjoituksissa käydään läpi laskuihin liittyvää teoriaa kertausluontoisesti ja annetaan laskemista helpottavia vinkkejä. Tehtäviä on kahdenlaisia: demotehtäviä, joiden esimerkkiratkaisut julkaistaan tällä sivulla, sekä kotitehtäviä. Kotitehtävät annetaan laskuharjoituksissa ja julkaistaan tällä sivulla. Aikaa tehtävien ratkaisemiseen on yksi viikko. Ratkaisut käydään läpi seuraavissa laskareissa niin, että laskutehtävän ratkaisseista opiskelijoista valitaan yksi esittämään ratkaisu taululla. Jos ratkaisujen esittämisen ja uusien tehtävien esittelyn jälkeen jää aikaa, voi aloittaa uusien tehtävien ratkomisen ja esittää kysymyksiä.

Ratkaistuista kotitehtävistä saa laskuharjoituspisteitä, jotka nostavat kurssiarvosanaa. Täydet laskaripisteet vastaavat kuutta pistettä tentissä (käytännössä siis arvosana nousee yhdellä). Laskaripisteet huomioidaan vain mikäli tentti on hyväksyttävästi läpäisty. Pisteet on käytettävissä tenteissä seuraavan vuoden kurssin alkamiseen saakka.

Rajallisista resursseista johtuen emme pysty tarkistamaan ratkaistuja kotitehtäviä yksilöllisesti. Jos siis et pääse laskareihin, emme voi antaa pisteitä. Kotitehtävien ratkominen on silti hyödyllistä, sillä tenttitehtävät ovat hyvin samanlaisia... Ja vaikka tehtävät eivät sinänsä ole kovin vaikeita, niiden ratkominen kylmiltään tentissä on haastavaa.

Apuvälineet

Kurssilla tarvitaan Laplace- ja Z-muunnostaulukoita laskutehtävien laskemiseen. Sama taulukko on käytössä myös tentissä. PDF:nä saat taulukot tästä. pdf Tehtävien ratkomisessa ja teoriaosuuden kertaamisessa apua löytyy myös Säätötekniikan matemaattiset apuneuvot -verkkokurssin sivuilta. Laplace-muunnoksia käsitellään tietysti myös matematiikan puolella, esim. Kreyszig (7th ed.) Chapter 6.

Joidenkin laskareiden ratkaisemiseen tarvitaan lisätietoa, jota ei valitettavasti ole sähköisessä muodossa. Esimerkiksi loogiset portit listaava paperi on avuksi. Näitä on jaossa laskareissa, ja paperi tulee myös prujuina Editan kautta muun oheismateriaalin mukana. Laskareissa tarvitaan myös PI- (prosessi-instrumentointi) kaaviomerkintöjä, jotka löytyvät täältä. pdf PI-merkinnät tulevat myös laskarit sisältävässä prujuerässä. Reippaan sivumäärän takia näitä ei tulla jakamaan laskareissa.

Ohjelma

NroVkoPväAiheTehtävätEsimerkitRatkaisut
13819.9.Laplace- ja z-muunnosLataa pdfLataa pdf 
23926.9.Siirtofunktio, Laplace-käänteismuunnosLataa pdfLataa pdf 
Ei laskareita
34110.10.PI-kaavioLataa pdfLataa pdf 
44217.10.Logiikka, sumea logiikkaLataa pdfLataa pdf 
54324.10.Dynamiikka, askel- ja impulssivaste, lohkokaavioesitysLataa pdfLataa pdf 
Tenttijakso
6457.11.Jatkuva ja diskreetti tilaesitysLataa pdfLataa pdf 
74614.11.LinearisointiLataa pdfLataa pdf 
84721.11.StabiilisuusLataa pdfLataa pdf 
94828.11.Bode-diagrammi (piirto-ohjeita pdf)Lataa pdfLataa pdf 
10495.12.Nyquist-diagrammiLataa pdfLataa pdf 
115012.12.KertausLataa pdfLataa pdf